årets julgran

Som fattig student får man lära sig att utnyttja det som finns och göra det bästa av situationen.
Tycker faktiskt att mitt lilla träd axlar rollen som julgrans-stand-in mycket bra :)
 
 
 
 

årets julgodis!

I år var det Malin och jag som kavlade upp ärmarna och tog oss an det stora julgodisbaket tillsammans. Det tog nästan hela dagen, men var väl värt mödan! Blev mest nöjd med knäcken, som i år (tack vare Malin) blev helt perfekt; varken för hård eller för mjuk och släppte direkt från pappret. Det bästa med att baka är att man får provsmaka allt också ;)
 
 
 
 

tomtefudge

 
Ingredienser:
ca 20st
 
10 skumtomtar
150 g vit choklad
50 g Svenskt Smör från Arla
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint.
Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull.
Värm på svag värme tills allt har smält.
Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning.
Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25 cm.
Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.
 
Receptet kommer från Arla.
 
 
 

mitt inre barn

Ett par år gammal tavla, som inte längre finns kvar. Jag är glad att jag tog ett kort innan jag målade över den. Gjorde den enbart för min egen skull, men känner idag att jag vill dela med mig.
 
 
 
 

kyla och värme

Man vet att det är kallt när Stångån börjar frysa! Det var -17 imorse när jag gick in till stan och det kändes i kinderna. Men oj vad vackert det var! Är dock inte byggd för det här klimatet, så jag fryser konstant nu. Tur att jag har så många fina människor i min närhet som sprider värme <3
 
 
 
 

konsthantverk

I lördags var jag på julmarknad i Gamla Linköping. Det var bitande kallt, men oj vilken julstämning man fick! Sååå mysigt! Det fanns hur mycket saker som helst, men jag fastnade lite extra för en av butikerna som sålde konsthantverk. Grymt fina insekter och ansikten, gjorda i järn(?)tråd och söta keramikmuggar som skulle tåla både micro och maskindisk trots att de var handgjorda. Om jag inte var fattig student hade jag handlat upp hela affären kändes det som ;)
 
 
 
 
 

saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Så var första adventsbaket avklarat :) Denna gång provade jag ett nytt recept på saffransbullar som verkligen blev lyckat! Jättegoda och saftiga!
 
 
 
Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

ca 40st

 

Ingredienser:

 

150g smör

5 dl mjölk

50g jäst

1 dl socker

0,5 tsk salt

1 pkt saffran (jag tog två)

100g vit choklad

ca 1,4 liter vetemjöl

 

fyllning:

100g rumstempererat smör

 200g mandelmassa

1dl socker

 

garnering:

1 uppvispat ägg

Hackade mandelspån och pärlsocker

 

 

 

Gör så här:

Riv vit choklad på den grövsta storleken på rivjärnet.

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4liter.

Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och saffran.

Mät upp mjölet. Häll det luftigt, direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet!

Tillsätt den hackade vita chokladen och mjölet, men spar ca ½dl av mjölet till utbakningen (jag försöker ta så lite mjöl som möjligt, nästan så smeten är för lös för att arbeta med – bullarna blir mycket saftigare då). Arbeta degen kraftigt ca 5min med maskin eller 10min för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en avlång, fyrkantig kaka. Bred ut eller pensla på smöret, riv sen över mandelmassan och strö över sockret. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 20 delar.

Lägg med snittytan uppåt i pappersformar på plåtar.

Låt jäsa under bakduk ca 40min.

Pensla med ägg och strö på den hackade mandeln och pärlsockret.

Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10min i 250grader.

 

 

 


bästa stunden på dagen

Frukosten är enligt mig det bästa målet på hela dagen. Ibland kan jag till och med se fram emot frukosten redan kvällen innan :) Just denna frukost var extra härlig, då jag fick inviga de nya, puderrosa tallrikarna jag fick av min fina mamma! Behövde verkligen lite nytt porslin; har inte bytt tallrikar sen jag flyttade hemifrån för 7år sedan och dom börjar bli ganska medfarna vid det här laget.
 
 
 
 

RSS 2.0