hett, sött och salt

Eftersom min egen mor inte var hemma, följde jag med och firade "svärmor" på mors dag istället :) Grillen var tänd och det bjöds på somriga smaker av sparris och heta såser. Kanongott! Fick smaka halloumi för första gången också. Det var över förväntan och kommer nog att hamna även på min inköpslista framöver.




Helt fantastisk förrätt med grillad halloumi och baconinlindad sparris.


Till varmrätt blev det grillad kycklingfilé med rostad färskpotatis, fetaostsallad och en frisk sweetchilisås.



the king


Idag var vi på dinosaurieutställning i Norrköping. Det var riktigt häftigt, men jag blev lite besviken på att dom inte hade mer. När man läste om den innan, så lät det som att det skulle vara hur mycket som hellst men sen när man kom dit så var det egentligen bara typ 10 skelett som var nåt att se. Man gick igenom det ganska fort med andra ord, men trots det så var det absolut sevärt. Mitt inre barn hoppade av upphetsning :)







vackert vitt

 

Vita liljor är en av mina favoritblommor. Jag fick en bukett av mamma igår och dom är helt underbara! Är det nåt som kan lyfta inredningen i ett rum så är det färska blommor. Känns så mycket fräschare här hemma nu, och ett extra plus att dom har slagit ut idag - lagom till helgen. Känner på mig att det här kommer bli en toppenhelg! Ikväll blir det färsk lax (min absoluta favoriträtt) till middag tillsammans med några av dom som står mig närmast, morgondagen bjuder på en tripp till Norrköping och på söndag blir det 27-årskalas. Även solen behagar visa sig, så nu blir det att ta med en filt ut i trädgården och läsa lite i min nya bok av Dean Koontz. Awesome!


I sagornas värld


Jag har fortfarande ingen inspiration till att plocka fram akrylfärgerna, så ni får hålla till godo med ytterligare en skiss i blyerts. Det blev en grip denna gång. Vet att jag har gjort tappra försök tidigare, bland annat i en form av "monsterbok" som jag satt och pulade med i 9-10årsåldern. Det var en slags lexikon över alla kända (och okända med för den delen) monster, demoner och drakar. Jag minns att bla hydra, Medusa, harpya, lindorm, vampyr, balrog, någon slags trehövdad hund och en mängd olika sjöodjur och drakar fanns beskrivna där i. Alla var noggrant avbildade och namngivna, samt hade en tillhörande text med fakta. Det vore kul om den där boken finns kvar nån stans. Jag kanske skulle ta mig en titt i gömmorna nere i mammas källare. Man vet aldrig vad man kan hitta där! :)

Jag saknar barndomens värld ibland. Det fanns liksom inga gränser eller krav på den tiden. Bara fantasin satte stopp för vad som var möjligt, och på den tiden var den oändlig! Jag ska jobba på det; att bejaka mitt inre barn lite mer. Nu menar jag inte att jag tänker gå ut och leka i sandlådan, men jag tror att det vore nyttigt att lossa lite på "vuxenlivets" bojor då och då och inte vara så förbannad cynisk hela tiden. Att våga drömma och leka loss lite mer i tanken. Livet är fullt av motgångar, krav och bitter realism som det är, så borde vi då inte få unna oss lyxen att fly bort en stund och koppla av i en värld, formad helt efter våra egna regler och önskemål? Jag tycker det! Dagdröm mer är mitt råd idag!



Svensson

Igår blev det taco-fredag här hemma! Ville dock göra det lite roligare så jag bjöd på tacolåda istället för vanlig traditionell tacos. Efter önskemål ska jag försöka bli bättre på att lägga ut recepten på det jag lagar, så här kommer nu det första:


Tacolåda

500g köttfärs
1 gul lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 pkt philadelphiaost (200g)
½ purjolök
3 dl riven ost


Hacka löken och paprikan och bryn tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt påsen med tacokrydda och burken med krossade tomater och låt sjuda i ca 10 min.
Blanda samman crème fraichen och philadelphiaosten. Lägg blandningen i en smord, ugnssäker form och häll sedan köttfärsröran över. Strö över skuren purjolök och den rivna osten.
Grädda i ugnen i 225 grader ca 15 min.
Servera med tacochips och en god sallad.





Knäckis från Ljungsbro

Idag blev jag bjuden på ett supergott (och dessutom väldigt nyttigt!) knäckebröd. Mamma hade svängt ihop det innan jag kom. Det var perfekt att knapra på tillsammans med en kopp te, efter vår långpromenad längs kanalbanken. Man behöver inte ens nåt pålägg för det är så smakrikt i sig. Jag blev så imponerad, så jag var tvungen att testa att baka det själv nu när jag kom hem. Det bästa är att det är så himla enkelt. Tar max 10 min att röra ihop och sen sköter det sig själv i ugnen.
Här kommer receptet för er som vill testa:


Cederknäcke


2 dl maizena majsstärkelse
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
1dl pumpakärnor
1½ dl krossat linfrö
ca 1 tsk salt

½ dl rapsolja
2½ dl kokande vatten

flingsalt

Blanda torrvarorna. Häll i oljan och vattnet. Rör om.
Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper och strö över flingsalt.
Grädda i ungnen i 150 grader 1 timme.




Smeten utbredd på plåten. Detta är dock bara en halv sats!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nygräddat!

 

Bara att bryta upp och servera.

 

 

 


Äppelblom





Så här vackra är äppelträden i "min" trädgård just nu. Blir lite sugen på att ta fram akvarellfärgerna när jag studerar deras pastelliga och puderlätta färger. Skönheten är bedårande.
Det är en till grej som har slagit mig denna vår: var är alla humlor? Jag har knappt sett en enda. Det är ganska tunnt med getingar och bin också. Har vintern gått så hårt åt dem? Visst, det kan väl vara skönt att få ha sin saft ifred när man glassar på balkongen, men trots det så saknar jag deras vimsiga surrande. Det hör till på nåt sätt! ;) Någon som vet vad det har blivit av våra små fikavänner?





Dark Lord


Gav mig på ett kattporträtt i blyerts.
Tyckte bilden passade alldeles ypperligt då det verkligen inte är något kattväder ute idag. Det vräker ner regn och snö(!) om vartannat och är allmänt kallt och ruggigt. Inget Elinaväder heller med andra ord ;) Vart tog våren vägen?!




Varelser från det okända


Varför blir det alltid dessa monster/drakar/demoner när jag blir sugen på att greppa en blyertspenna och kladda lite? Det sitter i sen barnsben och verkar vara svårt att ändra på. Undrar vad det säger om mig som person... Bär jag på ett mörkt inre, eller råkar jag bara ha en lätt fäbless för fantasy? ;)




RSS 2.0