Fire Dragon - steg för steg

2009 målade jag den här drak-tavlan till min yngsta kusin. Under arbetets gång tog jag ett antal bilder som jag nu har satt ihop till ett litet bildspel över hur det kan se ut när jag målar, steg för steg. Enjoy :)



Detaljerna syns mycket bättre om du väljer HD och kollar i helskärm :)





julfat

Dan före dopparedan och jag har bullat upp med lite att snaska på under uppesittarkvällen.
Skumtomtar, choklad, kola, frukt, nötter och så min personliga favorit rocky road.







GOD JUL!






saffransbullar med kokos och muscovadosocker

Lite sent ute kanske men det här alternativet till de traditonella lussekatterna är så himla goda så jag bara måste dela med mig! Ett tips till nästa jul om inte annat.
Jag gjorde en sats till första advent och det är inte många kvar nu ;)



Saffransbullar med kokos och muscovadosocker

ca 40 st

 

Ingredienser:

 

50 g jäst för söta degar

100 g smör eller margarin

5 dl mjölk

1 dl strösocker

0,5 dl vit sirap

0,5 g saffran (en påse)

2 krm salt

12-13 dl vetemjöl

 

Fyllning:

100 g smör eller margarin

1,5 dl kokosflingor

1 dl ljust muscovadosocker

 

Pensling:

Ägg

 

Garnering:

Florsocker

 

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm till ca 35 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt socker, sirap, saffran och salt. Arbeta in vetemjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter.

 

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.

Ställ ut bullformar på plåtar. Skeda upp degen i formarna.

Pensla med uppvispat ägg.

 

Gör ett hål i varje bulle med ett finger och klicka fyllningen i hålen.

Låt jäsa ca 20 minuter på dragfri plats. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter.

Låt svalna på galler. Pudra över lite florsocker innan servering.

 

 

 

 


Charlie


Blev klar med den här beställningen härom dagen. Det är ett minnesporträtt av en Golden Retriever. Jag är väldigt nöjd med detaljerna i ansiktet och även själva uttrycket på hunden. Blev riktigt likt kortet jag hade att gå efter. Var lite vankelmodig angående bakgrunden då det bara var en gräsmatta på kortet, men jag beslöt mig till sist för att köra på en enkel blå himmel. Fin symbolik och tar inte fokus från hunden.




Vinterljus 2011

Det har ju blivit lite av en tradition för Linköpings stad att anordna Vinterljus och i år var inget undantag. Den 12:e November var det invigning och jag var självklart där med kameran för er skull ;) Ber om ursäkt för att jag inte fått upp några bilder tidigare, men har inte varit särskilt peppad då jag tyckte det var lite lamt i år om man jämför med tidigare. Här kommer ett urval av installationerna iaf:






















saknar granen

Så här stilig gran hade jag och sambon (numera särbo) i vår lägenhet. Det finns nog inget man förknippar mer med julen än att få ta in och klä granen. Bara doften av granbarr och kåda gör mig alldeles pirrig i hela kroppen. Jag är bra sugen på att försöka klämma in en julgran i min egna lägenhet också, det var så tomt förra året utan min gnutta skog som stod och tindrade i hörnet.










pepparkakshus


Fick inte arslet ur vagnen och gjorde nåt pepparkakshus i år, men jag slänger
upp en bild på ett gammalt för stämningens skull :)



rosaskimrande jul






busenkel Chokladkola


Chokladkola pimpad med lite hackadade jordnötter.
Sältan från jordnötterna lyfter fram den lite tyngre, knäckiga smaken på kolan.


Busenkel Chokladkola

100g smör
1 dl strösocker
1 1/2 msk kakao
3 msk ljus sirap
Koka samman ingredienserna i en kastrull.
Gör kulprovet efter cirka fem minuter.
När kolan är tjock nog slås den upp på
smörpapper eller i knäckformar och ställs svalt.
Klipp eller skär kolan när den svalnat.

Receptet kommer härifrån




Hurtbulle


Det här brödet är riktigt saftigt och gott, trots att det är ganska mörkt. Löjligt enkelt att baka också - det är näst intill omöjligt att misslyckas med! ;) Ingen seg jäsning att vänta på och ingen knådning av degen. Bara att röra ihop alla ingredienserna, klicka i en form och sen sköter det sig själv i ugnen. Rekommenderas varmt!


Recept från mormor:

Hurtbulle

Ingredienser

2 dl fiberhavregryn (går lika bra med vanliga)

5 dl vetemjöl

1 dl krossade linfrön

1 dl russin

1 dl grovhackade hasselnötter

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl mild yoghurt naturell 3%

½ dl flytande honung

½ dl lingonsylt

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser.

Rör i yoghurt, honung och sylt.

Klicka ner smeten i en smord avlång form, 1½ liter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.






RSS 2.0